Sukupuolen moninaisuus
Tällä hetkellä sukupuolen moninaisuuden parissa työskentelevät asiantuntijat esittävät, että sanalla sukupuoli tarkoitetaan isoa kokonaisuutta, johon kuuluu monia eri ominaisuuksia, kuten:
- fyysisiä
- psykologisia
- sosiaalisia ja
- kulttuurisia
Näiden ominaisuuksien kokonaisuus muodostaa laajan ja moninaisen kirjon, jota on haastava jakaa rajattuihin luokkiin, esimerkiksi poikiin ja tyttöihin. Sukupuolen moninaisuudella tarkoitetaankin sitä moninaisuuden kirjoa, joka näistä ominaisuuksista syntyy.
Sukupuolen moninaisuus on eräänlainen kattotermi, joka pitää sisällään sekä sukupuolienemmistöt että vähemmistöt. Sukupuolen moninaisuus tekee näkyväksi sen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi, ja että sukupuolta ei voida päätellä esimerkiksi kehollisten ominaisuuksien perusteella. Lisäksi on tärkeää huomata, kuinka sukupuoli on esimerkiksi biologisestikin moninainen. Sukupuolen biologia ilmenee siis moninaisella tavalla. Biologia ei myöskään määrittele sitä, mitä sukupuolta ihminen on. Kahteen luokkaan perustuvassa, eli binäärisessä jaottelussa kaikki ihmiset, ja kaikki erilaisten ominaisuuksien kokonaisuudet eivät tule huomioiduksi.
Sukupuolen määrittely
On tosi tavallista ettei ihan tiedä, miten itsensä määrittelisi. Määritteleminen voi tuntua vaikealta, mutta on tärkeää, että itselle antaa aikaa sen suhteen. Määrittelyn tulee lähteä omasta itsestä, eikä kukaan muu voi tehdä sitä sinun puolestasi. Sinulla on siis oikeus määritellä tai olla määrittelemättä. Määritellä ei tarvitse koskaan, jos ei halua. Myös epävarma saa olla, ja onkin tärkeää olla lempeä itseä kohtaan. Ajan kanssa voi olla, että sukupuoli hahmottuu itselle selkeämmin, mutta jos mietteet esimerkiksi ahdistavat, niin keskustelusta voi olla apua.
Sukupuolidysforia
Sukupuolidysforian kokemus vaihtelee ihmisillä, joten on yksilöllistä, että minkälainen tuki on itselle tarpeellista. Ensisijaista keskustelutukea ja ohjausta eteenpäin voi saada esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tai terveyskeskuksesta. Sukupuolidysforialla voidaan tarkoittaa kehodysforiaa eli sitä, että ihminen kärsii kehonsa sukupuolitetuista piirteistä. Sillä voidaan myös tarkoittaa sosiaalista dysforiaa eli ihminen kärsii siitä, ettei tule nähdyksi omassa sukupuolessa.
Sukupuolidysforian kokemus voi olla tosi vaikea, mutta on tärkeää muistuttaa itselle, että kivikkoinenkin polku voi aina muuttua myös vähemmän kiviseksi. Mikään tunne tai elämäntilanne ei jatku loputtomiin sellaisenaan eli toivoa aina on ja monien asioiden kanssa voi tulla sinuiksi ja elää hyvää omannäköistä elämää. Läpi tuulen ja myrskyn on aina mahdollista mennä!
Netti on monesti paikka, josta haetaan tukea ja tietoa esimerkiksi moninaisuudesta. Netistä löytyy omahoito-oppaita, mutta joskus niiden läpikäyminen yksin voi aiheuttaa tosi voimakkaita vaikeita tunteita. Kannattaakin pohtia, että löytyisikö omasta elämästä turvallinen aikuinen, jonka kanssa jutella näistä asioista. Esimerkiksi jonkun oppaan käyminen läpi turvallisen aikuisen tukemana voi olla hyvin eri kokemus kuin sen käyminen läpi yksin. Silloin et ole yksin vaikeiden tunteiden kanssa. Turvallinen aikuinen voi löytyä esimerkiksi omasta perheestä tai sitten se voi olla joku ammattihenkilö. Lähtökohtaisesti turvallinen aikuinen on sellainen henkilö, joka kunnioittaa ja suojelee sinua ja koskemattomuuttasi ilman minkäänlaisia kyseenalaisia taka-ajatuksia.
Sukupuolen moninaisuuteen liittyviä identiteettejä on monia
Jokaisella on oikeus määritellä oma sukupuolikokemus ja ilmaista sitä haluamallaan tavalla.
Androgyyni on ihminen, jolla on sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä. Hän saattaa määritellä itsensä mieheksi, naiseksi vai vaikkapa muunsukupuoliseksi.
Muunsukupuolinen on henkilö, joka voi kokea itsensä sukupuolettomaksi, moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, niiden välillä tai ulkopuolella.
Ei-binääri (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies -jakoon. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen.
Cis-ihminen on henkilö, joka on tyytyväinen hänelle syntymähetkellä määriteltyyn sukupuoleen. Cis on vastakohta sanalle trans.
Transihminen on yleiskäsite henkilölle, jonka sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa siihen sukupuoleen liitetyistä odotuksista, johon hänet on syntymähetkellä määritelty.
Gender-fluid on henkilö jonka sukupuolessa ja sen ilmaisussa on liukumaa.
Gender queer on henkilö joka voi esimerkiksi olla mies-nais -jaon ulkopuolella, mutta ei halua määritellä sukupuoltaan sen tarkemmin.
Neutri on henkilö jonka sukupuoli-identiteetti, tai tarkempi kuvaus siitä tai kuvaus sukupuolen ilmaisusta, on usein lähellä sukupuolettomuutta tai esimerkiksi kahden sukupuolen välimaastossa.
Sukupuoleton/asukupuolinen on henkilö joka kokee itsensä sukupuolettomaksi, eikä samastu mihinkään sukupuoleen.
Transgender on henkilö, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.
Transvestisuus tarkoittaa ihmistä, johon kuuluu vahvasti sekä mieheyttä että naiseutta. Transvestiitti kokee yleensä syntymässä määritetyn sukupuolen omakseen, mutta haluaa ajoittain eläytyä toisen sukupuolen rooliin, esimerkiksi käyttäytymisellä ja vaatteilla.
Intersukupuolisen henkilön sukupuoli-identiteetti voi olla mies, intersukupuolinen, nainen, muunsukupuolinen tai jotain muuta. Intersukupuolisuus tarkoittaa tilaa, joissa kehon synnynnäiset sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.
Lähde: Väestöliitto 2023.
Tehty yhteistyössä Väestöliiton seksuaalineuvoja Viivi Sihvosen kanssa.
Aiheeseen liittyvät
- Sukupuoli
- Ajatukset sukupuolesta muuttuvat ja kehittyvät
- Sukupuoleen liittyy kirjoittamattomia sääntöjä ja oletuksia
- Kunnioita omaa kokemustasi ja toisten kokemusta
- Seksuaalisuus, mitä se on?
- Seksuaalinen suuntautuminen
Apua ja tukea
- Lasten ja nuorten puhelin, chat ja nettikirje
- Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
- Seta ry:n sivut nuorille