Miten verkkoympäristöt toimivat?
Verkkoympäristöt suunnitellaan pitämään meidät sisältöjen äärellä mahdollisimman pitkään erilaisten suostuttelukoukkujen avulla.
Verkkoympäristöjen toimintalogiikat ja algoritmit ohjaavat muun muassa millaista sisältöä näemme somessa ja mihin meidän huomio kiinnittyy. Sisällöt tempaisevat meidät helposti mukaansa ja käyttäjän huomiota yritetään herätellä erilaisilla ominaisuuksilla. Netti ja some tarjoavat meille nopeita palkintoja ja onnistumisia, joka motivoivat meitä jatkamaan ja keskittymään sisältöön.
- Sisältö voidaan suunnitella jatkumaan automaattisesti. Esimerkiksi sarjaa katsellessa, uusi jakso alkaa automaattisesti edellisen päätyttyä ja voi olla vaikeaa jättää sarjan katsominen vain yhteen jaksoon.
- Sovelluksessa voi myös olla ominaisuus, joka houkuttelee meitä jatkamaan käyttöä säännöllisesti ja palaamaan sovelluksen ääreen ehkä jopa päivittäin. Esimerkiksi Snapchatin streakit yrittävät houkutella meitä ylläpitämään snäppiketjua kavereiden kanssa ja käyttämään snäppiä päivittäin.
- Sovellusta tai nettiympäristöä kehitetään koko ajan eteenpäin, jotta se tarjoaisi käyttäjälle kiinnostavaa uutta sisältöä emmekä kyllästyisi siihen niin nopeasti. Esimerkiksi pelin uusi päivitys tai ominaisuus houkuttelee meidät kiinnostumaan pelistä uudelleen ennen kuin ehdimme kyllästymään.
- Onnistumiset ja palkinnot motivoivat meitä jatkamaan esimerkiksi pelissä eteenpäin.
Aiheeseen liittyvät
- Digihyvinvointi
- Algoritmit suodattavat ja suosittelevat
- Median kaupallisuus
- Kuinka hyvin tunnet verkkoympäristöt?
- Netti ja media
- Median vaikutus uneen
Osallistu
- Testaa tietosi Nuortennetin testeillä!
- Tee meille juttu!
- Nuortennetin keskustelupalsta netistä ja mediasta