Puhutaan politiikasta.
Ympärillämme vallitsee osittain hiljaisuus politiikkaa koskien. Osittain se on ymmärrettävää esim. koulussa, mutta koska politiikka ja poliitikkojen päätökset vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme ja tulevaisuuteemme niin keskustellaan siitä.
Huomioiden myös, että kunta- ja aluevaalien lähestyessä (13.4.) on hyvä kertoa ja muistuttaa.
Erotellaanhan kuitenkin faktat ja mielipiteet toisistaan.
Kerro vaikka mielipiteesi tämän hetken poliittisesta tilanteesta joko Suomessa tai maailmalla!👇
Mielenkiintoinen avaus, tällaisia lankoja ei ole täällä paljoa näkynyt. Sinänsä ymmärrettävää, koska valtaosa nuortennetin kävijöistä ei liene vielä edes äänioikeutettuja, joten ymmärrän hyvin jos ei tällaiset aiheet kiinnosta.
Mielestäni on kuitenkin kummallista, ettei politiikasta puhuta esimerkiksi peruskoulussa juuri ollenkaan. Yksinkertaisimmillaan poliittiset kysymyksethän ovat esimerkiksi muotoa pitäisikö koulupäivien alkamisajankohtaa muuttaa niin, että koulupäivät alkaisivat aikaisintaan kello 9. Näihin löytyisi varmasti hyviä mielipiteitä jo hyvinkin nuorilta koululaisilta. Vaativammat ja laajemmat poliittiset teemat, kuten verotus, hyvinvointivaltion palveluiden toteutus, ja maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikka sopivat vähän vanhemmille, sillä ne vaativat jo abstraktin ajattelun kehittyneisyyttä, mutta niidenkin ymmärtämiseen se pohja mielestäni on se, että ymmärtää edes arkisia ja konkreettisia poliittisia kysymyksiä.
En ole vielä varma, mitä puoluetta tulen äänestämään kevään tuplavaaleissa, mutta siihen on onneksi vielä aikaa. Voi olla, että perustan päätökseni lopulta pitkälti puolueiden vaaliohjelmien sisältöön (ei jumaliste, persut, tofua ja pervoilua… Populismia isolla P:llä) ja toisaalta sitten tarkemmin ehdokkaiden osalta vaalikoneisiin. Tämän hetkinen hallitus ei ole mielestäni toiminut kuten pitäisi. Arvonlisäveron nosto on ennenkuulumatonta puhtaalta oikeistohallitukselta, ja monet leikkaukset taas ovat olleet mielestäni harvinaisen epäonnistuneita ja heikosti perusteltuja. Itse olen myös sitä mieltä, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, ja esimerkiksi turvapaikanhakijat tulee ottaa vastaan ja pyrkiä kotouttamaan mahdollisimman hyvin, sillä heistäkin saadaan työvoimaa. Kotouttaminen ehkäisee myös turvapaikanhakijoiden ajatumista rikollisuuteen.
Kaikki hallituspuolueet ovat pettäneet vaalilupauksiaan. Uskon, että seuraavissa eduskuntavaaleissa vaihtuu valta aika rankasti, ja niinhän se aina on toisaalta. Politiikka on aaltoliikettä.
Itse en ole äänioikeutettu ja juuri sen takia politiikasta puhuminen on minusta tärkeää.
Totta on, että peruskoulussa pitäisi ikätasoisesti mutta riittävästi puhua politiikasta neutraalisti, mutta myös nuorien mielipiteitä kuunnellen ja haasteen. Toisaalta ymmärrän, että sitä voidaan vältellä, koska helposti alkaa puhumaan vahvasti oman mielipiteensä puolesta. Toisaalta olisi mielenkiintoista kunnolla puhua politiikasta jonkun opettajan kanssa…
Nämä tuplavaalit tosiaan ovat tärkeät, koska hallituksen toiminta on ollut tuhoisa ympäristön ja ilmaston kannalta. Mm. Pariisin ilmastosopimukseen ja Suomen omaan ilmastolakiin kirjatun tavoitteen osalta!
Hallitus on myös leikannut valmiiksi jo köyhemmiltä ja vähäosaisemmilta ja samalla helpottanut rikkaiden rikastumista, mikä on anteeksiantamatonta!
Politiikasta puhuminen on niin tärkeää.
Monen elämä ja ihmisoikeudet ovat kiinni vallanpitäjien päätöksistä.
Monet eivät tiedä politiikasta mitään, eivät hanki tietoa, mutta silti äänestävät.
Monet eivät äänestä ollenkaan.
Monet eivät ole äänioikeutettuja, ja tietävät silti enemmän kuin moni äänestävä.
Kouluissa tulisi opettaa politiikkaa. Kertoa puolueettomasti. Mielestäni jo varhaisesta iästä asti tulisi olla jonkinlainen käsitys maailmasta, etenkin tässä maailmantilanteessa kun olemme. Lapsilla tulisi olla oikeus olla mukana päättämässä heidän elämiinsä vaikuttavista asioista. Lapset ja nuoret ovat kyllä tietoisia, ja monesti heitä ei kunnioiteta ihmisinä.
Kouluissa olisi tärkeää opettaa maailman asioista, uskon että tämän kaikki ymmärtävät.
Täytyy lyhyesti tulla sanomaan, että minusta nykyhallitus on oikealla asialla. En ole täysin tyytyväinen kaikkiin ratkaisuihin esim. verotuksen suhteen ja paremminkin voisi mennä, mutta minusta on rohkeaa ja tärkeää että hallitus on tarttunut valtion talouden jatkuvaan alijäämäisyyteen. Tietysti kuulostaa kivalta kun joku puolue lupailee kaikkea kivaa kaikille samalla kun verot laskee, mutta kun velaksi eläminen nyt vaan ei toimi pitkällä aikavälillä.
Maahanmuutto on ihan oma ongelmansa ja tässä pitää muistaa, että humanitäärinen maahanmuutto ja työperäinen maahanmuutto ovat eri asioita. Jos maahanmuuttoa on, niin kummassakin tapauksessa pitää huolehtia siitä, että maahanmuuttajat ovat valmiita sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja tekevät sen, jotta voivat työllistyä ja vältytään monilta ongelmilta. Valitettavasti tämä ei ole aina onnistunut ja olemme nähneet kauheita esimerkkejä maahanmuuttajien jengiytymisestä ja muusta rikollisuudesta. Tämä ja monen maahanmuuttajan elämän perustuminen sosiaalitukiin ei ole hyväksi ja siinä lienee iso syy maahanmuuton vastustukselle.
Muistetaan että kuntavaaleissa ei voida päättää eduskunnan puolesta mitään, joten ehdokkaiden spekulaatiot esimerkiksi perintöverosta sun muista ovat ihan turhaa äänten kalastelua, samoin kommentit siitä mitä hallitus tekee tai ei tee. Niistä kun se kunnanvaltuutettu ei voi päättää. Ylen vaalikoneessa ainakin oli yksi ihan outo kysymys, joka ei liittynyt kuntiin mitenkään. Mutta ehkä ne kertoo arvomaailmasta jotain. Onhan jossain vaalikoneessa kysytty, mikä eläin ehdokas olisi…
Mulla oli yläasteella opettaja joka puhui poliitiikasta miltei joka tunti niin selkeästi että nekin ymmärsivät joita ei kiinnosta(minä)
Mutta sitten vaikka itse yhteiskunta opin tunneilla niistä aiheista ei juuri puhuttu ollenkaan. Tai jos puhuttiin niin vain tosi vaikeilla sanoilla ja sillai että koko homma vaikutti erittäin hankalalta ymmärtää. Olen nyt 17 ja en vieläkään oikein ymmärrä poliitiikasta mitään ja se hävettää. En osaa ikinä ottaa kantaa eri keskusteluihin ja näkemyksiin koska en vaan tajua mitään. Olisin peruskoulussa ehdottomasti halunnut että poliitiikasta puhuttaisiin enemmän. Tuntuu että asioita pidettiin itsestään selvyyksiä ja opettajat oletti oppilaitten tietävän jo paljon asioita vaikka esimerkiksi minulle pelkät puoluuetkin olivat ihan vieraita koska en ikinä ollut kiinnostunut tutustumaan asioihin. Oon kiitollinen sille mun yläasteen opettajalle josta alussa mainitsin koska hän teki asioista mielenkiintoisia. Väheisetkin tietoni poliitiikasta taitavat olla hänen kertomien asioiden ansiota:) Vaikka välillä hän vaikutti puolueeliselta mutta joka tapauksessa hän sentään kannusti lapsia ja nuoria tuomaan äänensä kuuluviin.
Meidän yläasteella aina järjestettiin myös omia eduskuntavaaleja-, presidentinvaaleja, kunta- ja aluevaaleja tosi oikea oppisesti ja lopuksi käytiin aina läpi että ketkä mistäkin puolueesta ovat saaneet eniten ääniä. En tiedä onko tämä ollut muissa tapana.